ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Κινητρό μας η εμπιστοσύνη σας ! σκοπός μας η άψογη συνεργασια και η ειλικρινεια με τους πελατες μας.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Στην κοπτική-ραπτική το έχουν ρίξει οι Ηρακλειώτες

ΑΠΟ  ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
 Της Ιωάννας Βλαχάκη
 Ολοένα και μικραίνουν οι ηλικίες που μαθαίνουν κοπτική-ραπτική σήμερα. Η οικονομική κρίση έδωσε την ευκαιρία σε πολλές νέες κοπέλες, ανήλικα κορίτσια, μητέρες μικρών παιδιών, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμη και σε άνδρες να παρακολουθήσουν ταχύρρυθμα σεμινάρια και να μάθουν να ράβουν. Μέσα σε λίγο χρόνο βγαίνουν από τα χέρια τους αριστουργήματα. Από φορέματα, φούστες, κάπες μέχρι κοστούμια, παλτά και καρφίτσες. Κι όλα αυτά με ελάχιστα χρήματα, καθώς ουσιαστικά πληρώνουν όσο στοιχίζει το ύφασμα.
Για παράδειγμα μια φούστα μπορεί να ραφτεί ακόμη και με 3 ή 5 ευρώ με πολύ ποιοτικό ύφασμα όπως εξηγεί ο κ. Γιάννης Καλυκάκης, που διατηρεί μαγαζί με υφάσματα στην Κατεχάκη. Ο ίδιος διαπιστώνει εδώ και αρκετό καιρό πως ο κόσμος έχει γυρίσει στο ράψιμο. «Ο κόσμος διψά και θέλει να μάθει. Αυτό παρατηρώ από την κίνηση που έχουν τα υφάσματα. Επειδή ο καθένας προσπαθεί λόγω κρίσης να ραφτεί πιο οικονομικά και κυρίως οι γυναίκες που τους αρέσει να φορούν κάθε μέρα άλλο ρούχο. Ψάχνουν οικονομικά, αλλά ποιοτικά υφάσματα και πηγαίνουν σε διάφορα σεμινάρια που κάνουν κυρίως οι πολιτιστικοί σύλλογοι και μαθαίνουν να ράβουν. Υπάρχουν 4-5 δασκάλες και πάρα πολλοί σύλλογοι στο νομό Ηρακλείου που γνωρίζω, αλλά και σε κάθε πόλη υπάρχουν και ιδιωτικές σχολές και κάνουν ταχύρρυθμα σεμινάρια», τονίζει ο κ. Καλυκάκης επισημαίνοντας πως οι ηλικίες όσων ενδιαφέρονται κι έχουν ξεκινήσει μαθήματα ποικίλλουν και ξεκινούν από 16 ετών και φτάνουν μέχρι 76 ετών.
Ο ίδιος παράλληλα τόνισε πως όλες οι δασκάλες είναι υπομονετικές και προσπαθούν να δώσουν τα φώτα τους σε όσους θέλουν να μάθουν να ράβουν. «Δεν είναι πάρα πολύ εύκολο το ράψιμο, διότι εγώ έραβα πάνω από 20 χρόνια και είχα βιοτεχνία με ρούχα 56 χρόνια, όμως έπεσε η δουλειά στα μαγαζιά, έκλεισαν πολλά και χάσαμε κι εμείς χρήματα και το γύρισα στα υφάσματα, που πουλάμε με χαμηλό κέρδος γιατί η κατανάλωση φέρνει το κέρδος». 

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ http://mobile.neakriti.gr/fullarticle.php?docid=1211078# 



ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΠΤΙΚΗ ΡΑΠΤΙΚΗ http://ftinayfasmatastohrakleio.blogspot.gr/2016/08/2016-2017.html?spref=fb 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ